Κατά τη διάρκεια της Τουρκοανταρσίας του 1963-64 σκοτώθηκε ο συγχωριανός μας Φίλιος Τσιγαρίδης. Τιμώντας τη μνήμη του γράφουμε λίγα λόγια για τη ζωή του και τη θυσία του.
Στις 8 Ιλίου 1925 η οικογένεια του Τσιγαρίδη από του Μόρφου αποκτούσε το πρώτο της παιδί, το οποίο και ονόμασε Φίλιο. Αργότερα απέκτησε και άλλα τέσσερα παιδιά. Ο μικρός Φίλιος, αφού τέλειωσε το Δημοτικό πήγε στην Λευκωσία και γράφτηκε στην Εμπορική Σχολή Σαμουήλ, η οποία ήταν από τις λίγες ιδιωτικές σχολές Μέσης Εκπαίδευσης που λειτουργούσαν τότε στην πρωτεύουσα και η οποία έδινε μεγάλη σημασία στα εμπορικά και την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Αφού τέλειωσε στο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης, κατατάχθηκε στην αστυνομία. Τον τοποθέτησαν στον Αστυνομικό Σταθμό Βαρωσίων και αργότερα υπηρέτησε και σε άλλους αστυνομικούς σταθμούς. Σύντομα αναγνώρισαν την αξία του και το προήγαγαν σε λοχία. Όλοι οι συνάδελφοι του ήταν ευχαριστημένοι μαζί του, γιατί πάντα τους πρόσφερε οποιαδήποτε βοήθεια του ζητούσαν.
Το 1955 παντρεύτηκε την Άννα Βασιλειάδου από τον Λυθροδόντα και από τότε έγινε χωριανός μας. Μαζί της έκαναν τρία παιδιά (δύο αγόρια κι ένα κορίτσι). Ήταν άνθρωπος που αγαπούσε την οικογένεια του, τους φίλους του και τους συναδέλφους του. Ιδιαίτερα αγαπούσε την Κύπρο. Γι’ αυτό, όταν το 1955 άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, έγινε μέλος της. Από τη θέση του πρόσφερε βοήθεια στους αγωνιστές με διάφορους τρόπους.
Όταν τον Δεκέμβρη του 1963 άρχισε η Τουρκοανταρσία, ο Φίλιος υπηρετούσε ως υπεύθυνος του Αστυνομικού Σταθμού Λάρνακας. Η Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό άνδρες της αστυνομίας, γιατί τότε δεν υπήρχε η Εθνική Φρουρά. Ανάμεσα σ’ εκείνους που έτρεξαν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους ήταν και ο Φίλιος Τσιγαρίδης. Ανάλαβε τη διοίκηση μιας διμοιρίας χωροφυλάκων, η οποία αποστάληκε στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας, για να υπερασπίσει τους Έλληνες κατοίκους, οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν τους ένοπλους Τούρκους του χωριού.
Ο Άγιος Θεόδωρος Λάρνακας ήταν τότε μικτό χωριό. Αποτελείτο από Έλληνες και Τούρκους, οι οποίοι με την έναρξη των διακοινοτικών ταραχών βρέθηκαν αντιμέτωποι και προσπαθούσαν ο ένας να σκοτώσει τον άλλο. Κατά τη διάρκεια των μαχών, ο Φίλιος, χωρίς να υπολογίζει τη ζωή του, κατόρθωσε να σώσει πολλούς χωροφύλακες που τραυματίστηκαν και να τους μεταφέρει μακριά από το πεδίο της μάχης. Στις 25 Απρίλιου 1964, ημέρα Σάββατο του Λαζάρου, κηρύχθηκε εκεχειρία και τα όπλα σταμάτησαν να κροταλίζουν. Ο Φίλιος, παρόλο που ήταν άρρωστος, πήγε να επιθεωρήσει τους χωροφύλακες του και να τους εμψυχώσει. Εκεί, όμως που πήγαινε από φυλάκιο σε φυλάκιο, ένας Τούρκος τον πυροβόλησε. Κλήθηκε αμέσως ελικόπτερο από την Αγγλική βάση Δεκέλειας, για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του, ο ήρωας αστυνόμος εξέπνευσε. Να τι έγραφαν οι εφημερίδες την επόμενη μέρα: «Εδολοφονήθη επιθεωρητής της Χωροφυλακής. Ενώ η κατάστασις κατά το απόγευμα είχεν ηρεμήσει, οι Τούρκοι τρομοκράται κατά την 6η μ.μ. όλως απροκλήτως ήνοιξαν και πάλιν πυρ κατά των Ελλήνων. Ο Επιθεωρητής της Χωροφυλακής Λάρνακος Φίλιος Τσιγαρίδης επυροβολήθη το απόγευμα και ετραυματίσθη κρισίμως εις το στήθος υπό Τούρκων τρομοκρατών, καθ’ ον χρόνον διεσταύρωνε οδόν του χωρίου. Ο τραυματισθείς απέθανε βραδύτερον, περί την 8ην νυκτερινήν καθ’ ον χρόνον διεκομίζετο εις το Νοσοκομείον Δυνάμεως των Ηνωμένων Εθνών». (Εφημερίδα «Ελευθρεία», ημερ. 26/4/1964, σελ.1).
Τον αδικοχαμένο αστυνόμο Φίλιο Τσιγαρίδη, ο οποίος στα 41 του χρόνια, σκοτώθηκε στην ώρα του καθήκοντος, έκλαυσαν όχι μόνο οι δικοί του αλλά και όλοι οι χωριανοί μας. Σύσσωμη η κοινότητα μας, εκπρόσωποι από τη γενέτειρα του Μόρφου και του Αγίου Θεοδώρου, η ηγεσία της Αστυνομίας, αλλά και η διμοιρία του παρέστησαν στην κηδεία του. Η εκκλησία του Αγίου Θεράποντα φάνηκε μικρή για να χωρέσει το πλήθος του κόσμου που ήρθε να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλεκτό ήρωα. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Γραμματέας του Σωματείου ΕΛΗΑ κ. Αργυρός Κωνσταντίνου, ο οποίος εξήρε την προσφορά του ήρωα Φίλιου Τσιγαρίδη στην αγωνιζόμενη πατρίδα τόσο κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ όσο και κατά την περίοδο της Τουρκοανταρσίας.
Ο Φίλιος Τσιγαρίδης τάφηκε στο κοιμητήριο του χωριού μας με στρατιωτικές τιμές. Από τότε, το Σωματείο ΕΛΗΑ Λυθροδόντα, κατά την επέτειο της ημέρας της θυσίας του, τελεί στη μνήμη του εθνικό μνημόσυνο. Η φωτογραφία του είναι αναρτημένη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σωματείου ΕΛΗΑ και το όνομα του καταγραμμένο στο μνημείο των ηρώων της κοινότητας, η οποία και έχει δώσει το όνομα του σε έναν από τους κεντρικούς της δρόμους, ο οποίος περνά έξω από το σπίτι του. Είναι η «Οδός Φίλιου Τσιγαρίδη».